Tips Και Συμβουλές

Tips Και Συμβουλές

 Η διάρκεια ζωής των τεντών σας εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή συντήρηση και φροντίδα!

Ακόμη και τεντόπανα που κατασκευάζονται από τα πιο ανθεκτικά υλικά χρειάζονται περιποίηση για να παραμένουν σε καλή κατάσταση


Πώς θα διατηρήσεις την όψη της τέντας σου στην εντέλεια; 

 

Κράτησέ την καθαρή.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Επίσης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί το σάπισμα του τεντόπανου. Συγκεκριμένα, οι λεκέδες που παραμένουν στην επιφάνεια της τέντας για πάνω από ένα χρόνο μετατρέπονται σε μούχλα. Για να κρατήσεις την τέντα σου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση οφείλεις να την καθαρίζεις επιμελώς και τακτικά. Για τον καθαρισμό της, φρόντισε αρχικά να είναι στεγνό το ύφασμα. Έπειτα, χρησιμοποίησε μια σκούπα και τρίψε απαλά ρίχνοντας νερό, χλυαρό ή κρύο. Μείνε μακριά από το ζεστό νερό καθώς ενδέχεται να συρρικνώσει τις ίνες του υφάσματος. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε ένα ήπιο σαπούνι. Τέλος, άφησέ την να στεγνώσει μόνη της.

 

Προσταστάτευσε την από τις καιρικές κακουχίες.

Η βροχή, το χιόνι ή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντες που οδηγούν στην μείωση της διάρκειας ζωής της τέντας σου. Τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλοιώσουν σημαντικά τόσο την ποιότητα όσο και την εικόνα της. Το ύφασμά της χάνει την υφή του, τα χρώματα αλλοιώνονται, ενώ πιθανή είναι η καταστροφή της σε συγκεκριμένα σημεία. Στην περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία ή επικρατούν ισχυροί άνεμοι, η τέντα πρέπει να ανασυρθεί πλήρως και άμεσα, διότι μπορεί να σκιστεί ή να σπάσουν οι βρχίονες τη . Προσοχή, επιπλέον, χρειάζεται, αν λόγω βροχής σταθεί νερό και σχηματιστούν κοιλότητες. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα, το τέντωμα των νημάτων του πανιού και την μετέπειτα φθορά τους. Την εποχή του φθινοπώρου, ιδιαίτερα, φρόντισε να απομακρύνεις τα φύλλα ή τα κλαδιά που τυχόν μαζεύονται στο εξωτερικό της, αφού πρόκειται να αφήσουν στίγματα και να χαλάσουν την ποιότητά της.

 

Εντόπισε τις φθορές και «γιάτρεψέ» τες.

Μην αμελείς ακόμα και την παραμικρή φθορά στην τέντα σου! Το πιο μικρό σκίσιμο ή φθορά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς πριν καλά καλά γίνει αντιληπτό μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει την τέντα σου σε ανεπανόρθωτη ζημιά. Στην περίπτωση που το τεντόπανο τρυπήσει, μπορείς να καλύψεις την τρύπα μπαλώνοντάς την. Πως είναι αυτό εφικτό; Χρησιμοποίησε κόλλα κι ένα κομμάτι από το ίδιο ύφασμα τέντας ή ένα καραβόπανο για να καλύψεις το κενό. Εάν τώρα η τέντα σου έχει αρχίσει να ξηλώνεται, μπορείς να την επιδιορθώσεις, ράβοντάς την με ένα σπάγκο. Η συντήρηση τέντας δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

 

Αντιμετώπισε τη μούχλα άμεσα.

Ο χειρότερος εχθρός της εικόνας και της ποιότητας της τέντας σου είναι η μούχλα. Ο καλύτερος τρόπος για να την κρατήσεις μακριά είναι να αποφεύγεις την έκθεση της σε υγρασία, σκόνη ή βρωμιά. Εάν έχει βρέξει και η τέντα σου έχει εκτεθεί στη βροχή και την υγρασία, άφησέ την να στεγνώσει πρώτα και μετά μάζεψέ την, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μούχλας. Είναι σημαντικό να πραγματοποιείται λεπτομερής έλεγχος στα κομμάτια της τέντας σου τα οποία εκτίθενται σε σημεία που αποτελούν πιθανούς φορείς μούχλας. Προκειμένου να καθαρίσεις την τέντα σου, αφού την κατεβάσεις ολόκληρη, καθάρισέ την με χλιαρό νερό, ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων, πρώτα από την εξωτερική κι ύστερα από την εσωτερική της μεριά.

 

Μην ξεχνάς τα εξαρτήματα της τέντας σου.

Όσο περνάει ο καιρός η σκουριά γίνεται σύμμαχός του. Ο περιοδικός έλεγχος, λοιπόν, των εξαρτημάτων της τέντας σου κρίνεται απαραίτητος. Αυτό, διότι εάν υπάρχουν σημάδια σκουριάς είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν και κατ’ επέκταση να λερώσουν την τέντα σου. Τα σκουριασμένα μεταλλικά εξαρτήματα ενδέχεται παράλληλα να σε δυσκολέψουν στον χειρισμό της τέντας, εμποδίζοντας την λειτουργία της. Εάν εμφανιστούν ίχνη σκουριάς πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μπορείς να καλύψεις τα σκουριασμένα σημεία με λάδι προληπτικά ή να τα βάψεις, αφού πρώτα τα τρίψεις καλά με ένα σύρμα.